Et økologisk, regenerativt jordbrug

Peters Gartneri er en enkeltmands virksomhed, der ejes af den økologiske landmand Peter Kirk-Haugstrup. Af Aarhus Kommune forpagter Peter 17 hektar jord og den smukke kampestenslade på gården Mariendal, 10 km syd for Aarhus.  Her har han siden 2010 drevet et økologisk landbrug med fokus på at producere et bredt sortiment af grøntsager til lokalområdet. Hertil kommer to små forpagtninger (på samlet 1,5 ha) i lokalområdet, hvor der primært dyrkes æbler og bær.

Jordbrugerne

Vi er et engageret hold af jordbrugere (fra venstre):

  • Marie Tefre: praktikant fra Den Regenerative Jordbrugsuddanelse. 
  • Nina Frank: uddannet landmand fra Kalø Økologiske Landbrugsskole.
  • Peter Kirk-Haugstrup: økologisk landmand og ejer af Peters Gartneri
  • Pernille Smidt: uddannet landbrugsassistent fra Kalø Økologisk Landbrugsskole.


Et stærkt hold med masser af ny viden, især indenfor regenerativ dyrkning af grøntsager.

JORDBRUGET OG REGENERATIV DYRKNING

Vi har dyrket markerne tilhørende Mariendal i over 10 år - økologisk og med fokus på produktion af primært grøntsager. Selvom udbyttet i grøntsagproduktionen gennem årene har været ok, så er der der alligevel iagttaget en vigende frugtbarhed på de øvrige marker, og det er jo ikke tilfredsstillende for jordbrugeren!

Noget er galt med jordbunden

Planternes trivsel var ikke optimal, der var faldende udbytter på græsmarkerne og der var tydelige mangler at spore i planternes vækst. 


De seneste års store regnmængder afslørede, at jordbunden alt for hurtigt blev vandmættet, så mange afgrøder ”druknede”. Og i tørkeperioder var jordens vandholdende evne for dårlig, og førte hurtigt til vandmangel.


Alt sammen tegn på, at jordbunden manglede noget. 

 

Det var derfor helt afgørende at få stillet en diagnose og få lavet en plan for dyrkningsmetoder, der kan genopbygge jordens frugtbarhed. 


Derfor var vi meget glade for at kunne deltage i pilotprojektet “Mariendal – et borgerstøttet, regenerativt landbrug”. Vi testede en række regenerative dyrkningsmetoder og forretningsmodeller. Du kan læse mere om projektet og hvad vi har lært I rapporten HER

NY RAPPORT OM TEST AF REGENERATIVE DYRKNINGSMETODER, FORRETNINGSMODELLER OG BORGERINDDRAGELSE


Jordbundsanalyser (se afsnit om jordbundsanalyser udført at Teknologisk Institut i rapporten)  viste et lavt indhold af kulstof i jorden og ydermere mangel på en række plantenæringsstoffer. Hvis jorden mangler eller ikke giver planterne en tilgængelighed af vigtige næringstoffer går det selvfølgelig ud over frugtbarheden, og det bliver meget vanskeligt få gang i en jordopbyggende proces. 


I rapporten kan du læse mere om:

  • Den regenerative dyrkningsplan 2023-2024
  • Test af fem regenerative dyrkningsmetoder
  • Plan for hvordan vi fremover vil måle og dokumentere effekten af dyrkningsmetoderne
  • Forretningsmodeller
  • Borgerinddragelse


I 2023/24 gennemførte vi et pilotprojekt om regenererende dyrkningsmetoder etc. sammen med borgere i Foreningen for Økologisk Jordbrugssamvirke - FØJS, Aarhus Kommune, Teknik og Miljø, Teknologisk Institut og Aarhus Universitet, Institutterne for Virksomhedsledelse og Agroøkologi.  Hvad har vi lært?

DYRKNING 2025

I år kommer vi derfor til at arbejde meget med at sikre den umiddelbare næringsstofforsyning. Samtidig har vi ændret sædskiftet, og der er meget større fokus på at få en god udvikling i de kløvergræsmarker der er helt essentielle for det langsigtede “frugtbarhedsarbejde”. 


Hvis planterne gror godt fodrer de mikrolivet med sukkerstoffer - kulstof og energi. Mikrolivet opbygger til gengæld jordens struktur og giver planterne en tilgængelighed til jordens næringsstofressourcer - og dermed er den opbyggende symbiotiske proces i gang.


Dette er fundamentet for vores regenerative dyrkningpraksis i 2025.

Rådgivningsrapport fra DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug på Aarhus Universitet.  Rapporten giver en god opsummering af det regenerative landbrug.

For os hænger regenerativ tæt sammen med økologi.