JORDFORBINDELSE -

ET UGENTLIGT NYHEDSBREV TIL KUNDEBØNDER

Hver uge sender landmand Peter Kirk-Haugstrup et nyhedsbrev ud til de 150 kundebønder*, så de kan følge med i, hvordan det går med afgrøderne, hvad de kan gå i marken og høste eller hente i Gårdbutikken om lørdagen. De hører om grævlinge, smelderlarver, efterafgrøder og hvordan de kan bruge et glaskål i maden. Kort sagt - en ugentlig omgang JORDFORBINDELSE. Her Peters rapport fra uge 41, 2024.

Ugebrev til kundebønderne (uge 41)


Efteråret er i høj grad rodfrugternes tid. Planterne er typisk to-årigeplanter som gulerod, selleri, rødbeder m.fl. Det første år danner de oplagsnæring i rødderne, som skal bruges til næste års blomstring. De fleste af dem afslutter denne forrådsopbygning sent i efteråret, så derfor er der stadig gang i væksten. Det gælder i særdeleshed for knoldselleri og rødbeder, men også for persillerod og pastinak. Samtidig er sæsonen i år som tidligere beskrevet blevet noget forsinket. Det betyder, at planterne stadig er ret små! Jeg holder her lidt igen med at sætte rødt flag, da planterne stadig har et par ugers vækstsæson (inden det bliver for koldt). Jordskokkerne afslutter også væksten sent, men her er den tidligste af sorterne klar nu.

Rapport fra marken – afgrøder, som I kan høste:

  • Kartofler:Der er stadig kartofler i jorden! Allians, Belinda og Twister. Imens I bruger de sidste på marken, arbejder vi på at gøre de lagrede tilgængelige på en nem måde.
  • Løg: Nu er løg under halvtaget i "efterårslageret".Jeg vurderer at de har givet et udbytte på ca 5% af min normal. Samtidig er rigtig mange af de løg, der blev til noget, små!! Årsagerne har jeg jo tidligere beskrevet
  • Porrer:Dejligt at se der bliver brugt af porrerne!De er super sprøde og lækre nu. De senere porrer er dækket over med insektnet med det formål at undgå et skadedyr, som hedder løgminérfluen. Angrebet fra fluen viser sig normalt for alvor i slutningen af efteråret - så det er bare med at bruge løs af de porrer der ikke har været dækket over
  • Bønner: Skynd jer at plukke de sidste bønner, førde bliver taget af skimmelen i dette våde efterårsvejr!
  • Salater: Vi begynder på sæsonens sidste hold salater i denne uge - hold øje med flagenes placering
  • Knoldfennikel:De er ikke så store, men friske og lækre - brug både "knold", stængler og blade
  • Rødbeder- aflange, stribede og gule: Der er stadig lidt væksttid tilbage her i efteråret, så udsøg jer derfor de største (så er der mere plads til dem som gror videre)
  • Majroe: Er placeret lige i nærheden af rucolabedet.Der er både gule og hvid/violette. Udsøg jer de største - hvis de små få mere plads kan de stadig nå at blive lidt større. Majroe har en intens smag - lidt i retning af radiser.
  • Ræddike: står ved siden af de lyse glaskål.Udsøg jer de størsteførst - de gror stadig. Smager som en radise - bare meget stærkere!
  • Hokkaido:. Derstår hokkaido under halvtaget i "efterårslageret" Snart kommer der også lidt andre græskar til
  • Bladselleri: .Der er god gang i væksten af planterne - skær endelig de største først! Der er masser af dem
  • Gulerødder:.Der er heldigvis masser af gulerødder nu - en del af dem er små, men kan måske bruges som snack!? Friskopgravede er de nemme at rengøre ved at skylle og bruge en grøntsagsbørste (det er slet ikke nødvendigt at skælle)Disse høstdetaljergælder stadig:Høst rub og stub fra en ende af! Når I har gravet gulerødder op "lukkes" jorden igen! Duften fra de mange små brudte rødder i hullet, hvor guleroden har siddet, udsender en duft, der tiltrækker gulerodsfluen. Det gør bladene også - så tag derfor toppen med jer - helt væk fra gulerodsmarkenVed lidt omhu kan vi forsinke forekomstenaf orm i gulerødderne!!
  • Majs:Majssæsonen nærmer sig sin afslutning, mender er stadig kolber at finde. Jeg flytterhver uge -når et nyt hold er klar - er nu også flyttet lidt længere ud mod havet!
  • Æbler: Aktuelt er der IngridMarie og Rød Aroma på "efterårslageret" (snart kommer flere til!)
  • Bladbederne er plukkeklare - og gror stadig - de smager ligesom spinat (det er også samme plantefamilie) Man kan fx lave lækre wraps af de store blade
  • Kål:
  • Der er jo masser af grønkål- både den almindelige og en rødbladet variant
  • Der er nu flag ved de grønne glaskål. OBS: De er ved udplantningen blevet blandet sammen med en langsomtvoksende spidskål. Høst kun glaskålen! (spidskålene skal lige vokse lidt endnu!)
  • Spidskål.Dethold vi har høstet af nogle uger er ved at være brugt. Vi venter på at det afsluttende hold bliver lidt større
  • Palmekål: Palmekålen Der er masser af lækkert sprødt palmekål!
  • Rødkål:Mange flotte hoveder til salatskålen!
  • Spinat: New Zealandsk.Derer stadig masser at plukke.
  • Rucola og sennepssalat (3 slags): Disse planter har en kort brugssæson før de går i blomst - og det er sketmen blomsterne og de øverste blade og stængler kan stadig bruges. De står ved siden af hinanden på "Havmarken" lige ved siden af NZ-spinat.
  • Persille:Der er stadig masser af persille - til fryseren eller pesto!? Der er både kruspersille og bredbladet persille. I behøver ikke at holde jer til en bestemt række - der er fri høst på hele arealet!
  • Korianderener er ved at gå i blomst nu, men der er stadig noget at finde.
  • Dild: Begyndelsen af oktober er afslutningen på dildsæsonen!Når der bliver koldt og fugtigt kommer skimmelen. Denviser sig som sorte bladsidser.I kan stadig være heldige at finde lidtbrugbart!
  • Squash:Prøv at lede Squash-sæsonen er på det allersidste nu. I kan måske være heldige at finde lidt frugter i denne uge
  • Forårsløg: Der er stadig forårsløg - så brug endelig!!
  • Blomstermarken: Nuer det absolut på det sidste, men der kan stadig plukkes - både spiselige og til buketter

Gårdbutikken på lørdag

Hver lørdag kan I jo hente høstede afgrøder I Gårdbutikken, men jeg kan se, at rigtigt mange af jer foretrækker selv at gå i markerne og selv høste og så komme ind I butikken til en sludder og en kop kaffe. Hyggeligt, især med de mange børn, der er med I kundebonde ordningen i år. Vi har en juice klar til dem.


På lørdag 12.10 kommer Henning til Madhjørnet.

Henning har sin bigård her på Mariendal, og kommer og fortæller om sit arbejde med bierne og giver smagsprøver på forårs- og sommerhonningen. Der bliver selvfølgelig honningsalg og Henning har også nogle små frøposer med, man kan købe og så derhjemme for at understøtte bierne og den øvrige insektverden.


Kommende events:

  • 19.10: Kartoffel-tema
  • 26.10: Syltning
  • 2.11: Æblefest


I er stadig meget velkomne til at komme med idéer til "det grønne madhjørne" til de kommende lørdage -  kontakt Pernille på 21605659.

*En kundebonde er medlem af en særlig ordning, der giver ham/hende retten til en del af høsten hos Peters Gartneri. De fleste har i foråret betalt for 40 ugers adgang til markens afgrøder for 120 kr. om ugen. Dermed har de bidraget med dejlig likviditet i forårsmånederne og sikret landmanden afsætning frem til februar. Kundebønderne deler dermed risikoen for, hvordan det går afgrøderne med landmanden.


Du kan læse mere om kundebonde ordningen her: https://petersgartneri.dk/BlivKundebonde/


DU KAN NU SIKRE DIG EN PLADS FOR 2025 SÆSONEN VED AT TILMELDE DIG I VORES WEBSHOP.