JORDFORBINDELSE -

ET UGENTLIGT NYHEDSBREV TIL KUNDEBØNDER

Hver uge sender landmand Peter Kirk-Haugstrup et nyhedsbrev ud til de 150 kundebønder*, så de kan følge med i, hvordan det går med afgrøderne, hvad de kan gå i marken og høste eller hente i Gårdbutikken om lørdagen. De hører om grævlinge, smelderlarver, efterafgrøder og hvordan de kan bruge et glaskål i maden. Kort sagt - en ugentlig omgang JORDFORBINDELSE. Her Peters rapport fra 10. september 2024.

Ugebrev til kundebønderne (uge 37)


Sikke en afslutning på sommeren vi lige har haft!- og pludselig er efteråret her.

Nu er det tid til at høste - og lagre. Samtidig med at efteråret stadig er væksttid for mange af grøntsagerne, er der flere af afgrøderne, der er færdigudviklede, og hvor vi er godt i gang med at forberede lagersæsonen.


Kartoflerne skal op hurtigst muligt! Fra nu af er der stor risiko for, at kvaliteten forringes, hvis knoldene bliver liggende i jorden. Der er svampesygdomme - skimmel og rodfiltsvamp - der udvikler sig og smelderlarver, som laver huller i knoldene. I lørdags fik vi for alvor taget hul på optagningen, men der er ganske lang vej igen, så de næste par uger bliver domineret af denne høst.

Løgene er taget op og ligger på bed, hvor toppen skal "visne ned". Jeg har aldrig oplevet så ringe en løgavl som i denne sæson!!  Primært pga det våde forår - med kompakt iltfattig jord til følge - blev rigtig mange af løgene på et tidligt stadie angrebet af en jordboende svamp fusarium (+ en del løgminérfluer!)  Det forårsagede allerede tidlig, at en stor del af de udplantede løg visnede. Jeg har taget alle løgene op med kartoffel-frilæggeren og de skal nu tørre på bed, før de tørres færdig i laden. Der bliver ikke mange løg - så der kommer til at være rationering.


Det er også snart høsttid for hokkaido. Når de er modne skal de samles sammen og beskyttes mod skimmel og gnavere under gode lagringsforhold på Mariendal.

Efterafgrøde. Det rigtige tidspunkt for den afsluttende høst afhænger af den enkelte afgrødes udvikling. Samtidig rummer en relativt tidlig rydning af marken mulighed for at så en efterafgrøede. Jorden bliver gjort klar og tilsået med en blanding af rug og vikke. Efterafgrøden vil kunne nå at udvikle sig godt i løbet af efteråret og er med til at give mikrolivet fred til at generere en opbygning af jorden efter den ofte ret hårdhændede behandling af jorden under dyrkningen af grøntsagerne.


Der bliver således fra nu af mere og mere brug for vores lille "efterårslager" på nordsiden af laden på Mariendal. Det, der fra nu af helt bliver afhøstet fra markerne, bliver her tilgængeligt for jer kundebønder. Lige nu er der æbler og grønne tomater (til syltning) under halvtaget.

Rapport fra marken – afgrøder, som I kan høste:

Bladselleri. Nu er de første bladselleri klar - skær endelig de største først! Der er masser af dem


Rødbeder: Der sået aflange, runde, gule og stribede beder. Vi venter stadig på at de fleste bliver af en god størrelse, men nu er mange af de stribede beder klar - så udsøg jer de største, når I kommer og høster


Grønne tomater: Frilandstomater har været en forsøgsafgrøde de sidste år. Konklusionen er klar: Det er for usikkert at dyrke i Danmark med ofte kølige og regnfulde somre. Planterne bliver ofte angrebet af skimmel. Der bliver ikke mange modne tomater i år, men til gengæld en del umodne - grønne. De er gode til syltning og står klar til jer i "efterårslageret".


Gulerødder. Kom op i sidste uge, og der er gang i opgravningen  Jeg vil dog gerne lige igen gøre opmærksom på høstdetaljerne: Høst rub og stub fra en ende af! Når I har gravet gulerødder op "lukkes" jorden igen! Duften fra de mange små brudte rødder i hullet, hvor guleroden har siddet, udsender en duft, der tiltrækker gulerodsfluen. Det gør bladene også - så tag derfor toppen med jer  Ved lidt omhu kan vi forsinke forekomsten af orm i gulerødderne!!


Majs: Jeg flytter flaget, når et nyt hold er klar - der er stadig majs at finde trods grævlingens hærgen.


Æbler: Æblesæsonen er jo i gang - der er stadig Discovery, og i løbet af denne uge kommer de søde "Josefine"- æbler til. Æblerne står klar i "efterårslageret".


Bladbederne er klar - de smager ligesom spinat (det er også samme plantefamilie). Man kan fx lave lækre wraps af de store blade.


Bønner. Der er stadig grønne bønner at høste fra "første hold". Husk at vi praktiserer "engangshøst" - trækker planterne op af jorden og plukker derefter alle bønnerne af! Der kommer snart et hold mere, som er klar til høst om 1-2 uger.


Salaterne. Der er stadig lidt salater tilbage fra de hold, vi har skåret af i snart lang tid. Der er nye på vej, og der går nok 1-2 uger før de er klar!


Kål: Aktuelt er der


  • Grønkål - både den almindelige og en rødbladet variant.
  • Der er stadig høstklare lilla glaskål.
  • Spidskål. OBS: Nu er der endelig nogle store flotte spidskål af 2. Hold.  Udsøg jer de største og faste kål - de små og "løse" hoveder udvikler sig stadig!
  • Kinakål: Der er stadig kinakål. De øverste kanter på bladene er blevet lidt "grimme" pga en blafrende fiberdug under blæsten, men det meste af kålen kan stadig bruges. Prøv at bruge dem i wokretter!
  • Palmekål: Palmekålen har indtil nu været beskyttet mod kålsommerfuglelarver under insektnettet. Nu er nettet taget af - og kålene er tilgængelige.


Spinat - New Zealandsk. Der er masser at plukke. Klip skud af i ca 15 cm' s længde. Der hvor man klipper, danner der sig nye skud!


Rucola og sennepssalat (3 slags): Disse planter har en kort brugssæson, før de går i blomst - og det er sket,  men blomsterne og de øverste blade og stængler kan stadig burges. De står ved siden af hinanden på "Havmarken" lige ved siden af NZ-spinat.


Persille: Der er masser af persille nu - til fryseren eller pesto!? I behøver ikke at holde jer til en bestemt række - der er fri høst på hele arealet!


Korianderen 2. hold er klar og der er masser - skær alle blade af i ca 5 cm' højde (der vil komme en vis genvækst). Står ved siden af sennepssalaterne.


Dild: Der er masser af lækkert dild lige nu - skær gerne til tørring eller frysning (står på "engmarken" ved siden af gulerødderne).  Der er stadig dild tilbage af første hold. De fleste planter er her i blomst, og "dildskærmene" kan jo bruges til syltning (smager iøvrigt også fortrinligt som krydderi i varm mad)


Squash: Squash-sæsonen fortsætter lidt endnu! - brug dem stegt, bagt, i wokretter eller i kage.


Forårsløg: Der er stadig forårsløg - så brug endelig!!


Kartoflerne: Der er Belinda og Allians - begge gulkødede og kogfaste sorter.


Artiskokkerne synger på sidste vers, men der er lidt små sideskud, som stadig kan bruges!


Hvidløg: Det er absolut sidste udkald, hvis I skal finde de sidste hvidløg i jorden - grav endelig!!


Basilikum: Der er stadig noget at plukke af genovese, rød, citron og græsk basilikum.


Blomstermarken: Væksten i blomstermarken har kulmineret, men der er jo forskellige sæsoner for de enkelte arter, og der kan stadig plukkes rigtig meget - både spiselige og til buketter  OBS: Der må plukkes af alle blomster.

Gårdbutikken på lørdag

Hver lørdag kan I jo hente høstede afgrøder I Gårdbutikken, men jeg kan se, at rigtigt mange af jer foretrækker selv at gå i markerne og selv høste og så komme ind I butikken til en sludder og en kop kaffe. Hyggeligt, især med de mange børn, der er med I kundebonde ordningen i år. Vi har en juice klar til dem.


På lørdag fra kl. 10-14 bliver "Det Grønne Madhjørne" i Gårdbutikken til "Det Farvestrålende Blomsterhjørne". Blomsterkursisterne står og binder buketter og viser det store udvalg frem. Måske kan I få tips og idéer til jeres egne buketter!?


I er stadig meget velkomne til at komme med idéer til "Det Grønne Madhjørne", hvor vi om lørdagen mødes I Gårdbutikken og snakker om, hvad vi har høstet og hvilke retter, vi laver.

*En kundebonde er medlem af en særlig ordning, der giver ham/hende retten til en del af høsten hos Peters Gartneri. De fleste har i foråret betalt for 42 ugers adgang til markens afgrøder for 100 kr. om ugen. Dermed har de bidraget med dejlig likviditet i forårsmånederne og sikret landmanden afsætning frem til februar. Kundebønderne deler dermed risikoen for, hvordan det går afgrøderne med landmanden.


Du kan læse mere om kundebonde ordningen her: https://petersgartneri.dk/BlivKundebonde/


Der er udsolgt for i år men vi åbner snart en venteliste for 2025.